cara-cara :
mula-mula, kukus dulu air dalam deep cooker/ periuk pengukus/ or apa-apa pengukus yang korang ada.
biar air mendidih.
campur semua bahan dalam blender. telur, susu, air and gula.
and blend sampai semua sebati. kalau xblend, nnt time puding dah masak gula die xhancur.
kalau xmuat blender tuh, masuk half-half.
contohnya, blend dulu telur 3 biji, ngan air half, susu half, gula satu sudu,
then masukkn dlm satu bekas.
then wat second round pula.
okay?
then nk buat caramel,panaskan non stick pan atas dapur. masukkan 4 sudu gula. kacau perlahan-lahan. biasanya i wat, xcampur air sebab nanti caramel tuh cair sangat.
kacau perlahan sampai color dia jadi brown muda. tapi jangan terlalu lama. sebab nanti dia pahit pula. bila da brown, terus masuk dalam mangkuk/loyang. kalau biar lama dalam kuali, dia akan mengeras.
then tuang adunan yang first tadi ke dalam loyang. pastu tutup periuk and biar masak selama 30minit.
bila dah masak boleh masuk dalam fridge dulu, bagi sejuk.
then boleh terbalikkan.
awal-awal masuk dalam mangkuk/loyang memang caramel tu akan mengeras tapi bila dah kukus, dia akan mencair.
tuang adunan atas caramel tadi and kukus for 30min.
okay, ada cerita disebalik gambar ni,
time wat ni, bulan puasa hari tu,
i masukkan dalam fridge and simpan nak hidang
lepas terawikh sebab still kenyang berbuka tadi.
so lepas terawikh, pergi laa dapur, tengok2 my cousin tuh,
dah makan siap-siap sampai tinggal half!
xsempat nak ambil photo lawa-lawa :(
ni jer laa yang tinggal.
harap semua bersabar.
resipi nya masih selamat.
selamat mencuba
xoxo :)
No comments:
Post a Comment