Tuesday, April 30, 2013

Floating market and night market @ Koh Samui

Salam all,
 Masa jalan jalan pusing Koh Samui, kami know from the local, ada floating market kat depan Muang Samui villa every Wednesday night. Im so excited to see it. We arrived quite early, plan nak beli souvenir for families and friends.
Sampai-sampai je, " MANA FLOATING MARKET NYA?!"

Ada river yang mengelilingi kawasan tu, tapi takde pon floating market. Cehs.
Tapi sebenarnya, enjoy berjalan sini. sebab banyak gerai-gerai yang jual souvenirs, ada tshirt, ada accessories, hiasan rumah, ada pewangi rumah, semua ada kat sini.



Masa kitorang sampai, show baru nak start, nanti ada penari-penari thailand menarik depan sungai ni. tarian tradisional ya, bukan tarian sexy :p
Rasa syok lah berjalan-jalan tengok barang sambil dengar orang main gamelan, then habis tarian traditional with gamelan, dia tukar to live band.
Floating market ni ( or i prefer panggil night market) terbahagi kepada dua bahagian, satu bahagian makanan and satu lagi barangan.

Ni pula side Muang Samui resort punya booth, kat area sini kena guna coupon. kalau area lain leh guna cash je.

 

Menarik tengok dorang fry canape.
Pernah nampak dish ni dalam masterchef Australia



I memang peminat mussels, so dah aim nak beli nanti heheh


Kalau nak makan seafood yang dimasak with different type of cooking, boleh beli seafood dalam basket ni,
semua fresh. Kitorang dinner kat sini malam tu tapi nak jejalan dulu beli barang lain.

Grilled pork. hehehe


Tempura udang, sedap betul. Memang crunchy and fresh! I agak kagum dengan night market kat sini sebab quality food memang diorang jaga and presentation pun nice.
Pilih-pillih lah gerai kalau kat sini, kena banyak tanya. Kami beli kat gerai seafood je.






Bukan monyet sebenar.

Coconut ice cream. SEDAP GILA OH

Dia siap letak nata de coco, pulut and ada isi kelapa lagi kat dalam. Rasa nak makan dua mangkuk je

Nama je night market tapi ada jual macam-macam. Sushi pun ada tau

Kita ke Muang Samui balik, untuk dinner

I beli shrimp canape ni, 30 Baht for 6 pieces. Serious sedap, crunchy and rasa udang dia.
Balik Malaysia, siap cari resepi lagi


We chose the medium basket, yang harga 750 baht tu, dalam RM75 +
Price include siap masak, tapi tak include drinks.


Tapi kitorang request tukar ketam to squid



Appetizer : Cheese baked mussels RM3/pc

Tak sedap sangat sebab dah sejuk tapi spinach bawah dia, sangat flavourful. macam masin-masin sikit

Restoran ni sangat lawa tapi I pakai tshirt je *geleng kepala*

Lobster with thai herbs


Shrimp with basil, garlic and chilies


Steamed snapper with tamarind sauce.

And satu lagi, Thai curry squid. Lupa nak ambil gambar hehe

Malam tu memang full betul. Kalau ada siapa-siapa yang ada di Koh Samui on Wednesday, sila lah jenguk floating market ni depan Muang Samui Resorts, Bophut.

xoxo!

3 comments:

cha said...

ah jahatnya u. terliur giler tgk mussel tu. nanti i nk pg krabi i tanya u eh :')

Anonymous said...

hi... nak tnya.. mkn kt Muang Samui tu mmg halal ke? im going to Samui nxweek.. needs some info. thank you

Akmal Hidayah Azalan said...

Tak semua halal, dia banyak gerai kat sana. ada yang jual pork. kena pilih2. and tanya. tp i mmg xkan beli kalo kedai tu ade jual ayam or daging. Kalo seafood, i tanya ada alcohol x, is this muslim food? camtu lah. Tp banyak jugak yang j
just jual seafood.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...