Thursday, April 25, 2013

Journey From KL- Surat Thani - Koh Samui

Salam,

Hope post ni sedikit sebanyak membantu uolls yang nak ke Koh Samui and take Airasia flights. sebab airasia stop di Surat Thani. Its so easy, trust me!
.
Kalau uolls nak naik Airasia ke Koh Samui, flight nya cuma sampai Surat Thani sahaja. Lepas tu boleh lah ambil another flight to Koh Samui or amek bus macam kitorang.
Flights direct ke Koh Samui Airport  ada Fireflyz, Bangkok Airways and a few lagi.
Masa nak beli tickets, kitorang compare price tickets, Bangkok Airways punya price around RM1k per pax, tapi Airasia offer RM780+ je for two pax. Beza kan harga nya? So we just take Airasia lah. Jimat!

Before our flight, I buat sedikit revision on ' How to go to Koh Samui from Surat Thani Airport'.
Tapi, I rasa sangat pening, kena ambil bus, then we check jadual bus. nak kena kejar ferry lah apa semua.
Bunyi macam complicated aje.


Tapi sebenarnya, sangat lah TAK!
Masa touch down di Surat Thani Airport, keluar je from from Arrival Hall, terus nampak ada kaunter-kaunter tiket. Kitorang terus ke Phantip Travel Counter and beli tiket. Rupanya memang ada bus yang menunggu kat luar. Harga tiket 500baht, dalam RM50 seorang. Include, tiket bus ke Donsak Jetty, Tiket Ferry ke Koh Samui, then van transfer to hotel/resort yang kita dah booked. Senang kan?
 Semua dah complete.
Bus-bus tu memang selalu ada ikut jadual flights, memang kebanyakkan orang datang ke Surat Thani hanya untuk transit ke Koh Samui. Beli tiket, just mention nama hotel and location.
Terus naik bus ke jetty,then naik ferry and sampai lah ke Koh Samui.
Perjalanan from Surat Thani ke Donsak Jetty selama 1jam 30 minit, Donsak Jetty ke Koh Samui another 1 jam 30minit. Total 3 jam.

Sampai je di Koh Samui, van-van Phantip Travel dah siap menunggu. Kita akan naik van ikut lokasi hotel. Our hotel kat Chaweng, dia akan angkut semua passengers yang akan ke area Chaweng naik van yang sama. Then drop lah satu-satu. 

Sedikit nasihat, kalau bawak family, lagi senang if ambil direct flights to Koh Samui. Takut anak-anak letih.
Bukan apa, bus from Surat Thani ke Donsak Jetty tu bukan lah bus macam transnasional or memana bus express kat Malaysia. Bus dia abit uzur and aircond pun tak berfungsi sangat.

Excited naik tut-tut, last time naik tut-tut i was 10 kot

Kalau nak naik tut-tut sangat murah kat sana. and senang. cuma kitorang prefer naik motor sebab tut-tut ni slow. and bukan macam taxi ya? Korang akan share dengan orang lain sama. Perjalanan jadi lambat.

Hope dapat membantu :)

xoxo!






7 comments:

miiz noora said...

salam.. yang tiket RM50 tu termasuk tiket bus, bus ferry bagai ke all in?

Akmal Hidayah Azalan said...

Salam noora. yup. rm50 include bus, ferry and van bila dah sampai kat koh samui nnt. senang sebab bus tu ready setiap kali flight sampai. Keluar je from boarding hall. terus nampak. memang senang.

Akmal Hidayah Azalan said...

Salam noora. yup. rm50 include bus, ferry and van bila dah sampai kat koh samui nnt. senang sebab bus tu ready setiap kali flight sampai. Keluar je from boarding hall. terus nampak. memang senang.

imal said...

thanks kak :)

Honey IsyQi said...

thanks utk tips sis.. next month nak koh samui gak, dr surat thani..

nak tanye, ada byk bus tak yang tunggu kat luar airport? kot2 la lambat time nak amek luggage kan.. hihii

Akmal Hidayah Azalan said...

Ade beberapa bus and diorang memang tunggu. rasanya sebab dorang pun dah tahu banyak org amek airasia nak ke koh samui. jadi waktu bus and waktu ferry tu memang elok dah susun. have fun ya :)

Hunny Kitty said...

hi,, nak tanya. pasla bas n ferry tu..kiranya ferry tu akan tunggu customer or ada waktu yg ferry dah tak available? katalah sampai suratthani kul 1pm nak ke jetty dalam 2 jam..upon arrival kat jetty tu mmg ferry akan tunggu ke?

sorry soalan panjang hehehhe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...