Tuesday, November 16, 2010

Puding Roti Recipe

Salam semua,
Semalam tak boleh tidur, so i decided to make bread pudding. sebab tu lah photo ada yang terang and ada yang gelap. yang gelap tuh waktu malam lah :)
I buat ni for 3 orang makan je, kalau nak buat banyak. double kan bahan-bahan kat bawah ni.
.
.
Bahan-bahan :
.
1/2 bungkus roti putih/ wholemeal.
2 cawan susu cair/ low fat milk/ full cream milk.
1/2 cawan gula
Butter
2 biji telur
esen vanilla.
cinnamon powder/raisin (optional, kalau takde pon xpe)
.
.
Cara-cara :
.
Sapu roti dengan butter, sapu depan and belakang.
.
Campurkan gula, susu, telur, esen vanilla dalam satu mangkuk besar and blend bagi sebati.

Sapu loyang/mangkuk dengan butter supaya puding tu tak melekat nanti.

Masukkan roti dalam adunan tadi and gaul rata.
kalau ada kismis and cinnamon powder. boleh masukkan time ni.

then tuang adunan dalam mangkuk yang digriskan tadi.
Bakar dalam oven dengan suhu 180C selama 40minit.

Dah masak, keluarkan biar dia sejuk dengan suhu bilik selama 15minit.
Then masukkan dalam fridge, biar beberapa jam.


i tinggal dalam fridge satu malam. saja nak bagi dia sejuk sikit.
dah siap dah! boleh potong and makan. and if suka, boleh buat sos custard makan dengan puding ni.



selamat mencuba.


xoxo :)

2 comments:

aizatulqem said...

looks delicious! nyum2

ayya henrietta said...

try lah qem! senang je :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...