Monday, November 8, 2010

Day 2, Road trip to Ranau and Kundasang

Salam semua,
Day 2 : Sabah.
.
After jalan-jalan kat kinabalu park and snap photos, i teruskan lagi pergi ke ranau and kundasang. first, singgah kundasang dulu. Ranau and Kundasang bukanlah pekan besar. Bila sampai Kundasang i was abit shocked. sebab rasa macam dalam filem dulu-dulu. dengan old signage semua, rasa macam dalam cerita P.Ramlee hehe cuba tengok gambar.


Soto sedap kat restauran anjung selera, pekan Ranau

Pekan Kundasang.
macam filem melayu dulu-dulu kan?

kat kundasang, i was searching for strawberries. tapi tak banyak pun yang ada, yang ada just kecik-kecik and masam :( lebih kurang macam cameron highlands tapi cameron jauh lagi maju. sempat beli ice cream strawberry dengan whipped cream and honey. sedap jugak :)
tak singgah lama kt kundasang, just lalu beli buah then terus ke Ranau. Singgah lunch kejap kat pekan Ranau, makan soto. Ranau ni maju sangat kalau compare dengan Kundasang. tapi jarak tak jauh pun. lebih kurang 10 minit je. tatau nape besar sangat difference dia. then tanya makcik kedai, jalan pergi sabah tea and makcik tuh cakap takde ape kat situ, baik pergi fish massage and hot springs. oh! makcik tuh siap guide jalan lagi. sangat friendly! :)

and she was right, memang takde ape pun situ. ni lah sabah tea plantation.

ni plak fish massage kat ranau.
fee: rm5 untuk celup kaki and rm10 untuk mandi. for 15 minutes je.
i was ambitious. bayar rm10 sebab ingat macam mandi sungai kan?
tengok ikan dia! besar gila ok?! macam size ikan siakap. tak tipu. i baru jeee nak turun, maybe ikan tuh dah nampak bayang-bayang i kot, semua tunggu kt tepi sungai. memang tak berani lah nak turun. then i tengok je orang yang datang selam-selam kaki. ish fikir-fikir dah bayar banyak, kene turun jugak selam kaki. tapi baru ibu jari sentuh air, ikan dah datang ramai-ramai.
aduhhh, memang menjerit-jerit lah. ikan kecil kat fish spa pun geli. bayang kan ikan besar datang ratah korang?
nak?
:P
then,there was this guy yang mandi tak pakai baju dalam sungai tuh. ikan tuh da sampai leher dia dah duk makan-makan. i tengok dah macam kene serang dengan piranha dah. dia pun macam geli jugak tapi control macho je tuh hehe and pakcik yang jaga tempat tuh pulak, sibuk cakap dengan i, xpee, ikan jinak, xpee. masuk cepatt. rugi bayar banyak-banyak. ye pakcik, i know tapi sabar, i was searching for my strength, tapi dia xabes-abes, pergi, masuk kaki tuh, haa masuk kaki. alaaa! rugi lahh. cepat lahh 15min saja nii.alaaa nak takut apaa, turunn sajaa, pejam mataa. dia siap bagi makanan ikan lagi, nak suruh ikan banyak datang. eeeee. last-last... i nangis hahaha. sebab tak tahan kena pressure. hahaha tah pape. menangis di sabah.
the result, i tak masuk lansung. celup kaki kejap pun tak. hehe xnak. i xboleh.
geli :(

after that i singgah hot springs.
dekat je dengan ranau ni. dalam hot springs ni, ada banyak taman, ada canopy walk semua. tapi i just lalu, tak masuk pun. just check out the place je.
air terjun dalam hot springs.

ramai jugak orang yang datang time ni, and masa i jalan nak turun,
ada japanese ni complain cakap,
none of them wearing swimming suits!
haha.



hot springs dia ni, bukan macam from bukit ker apa. dorang dah renovate tempat tuh. buat macam pool, macam jacuzzi, just bukak pipe je. air panas keluar. hehe tak nature sangat lah for me.

then after that dalam pukul 4pm, i terus gerak balik kota kinabalu sebab dah mengantuk and sangat letih, nak kena drive lagi and i did something stupid. i was so sleepy masa drive, and try drive selaju yang mungkin,sebab nak cepat sampai hotel. pastu i potong kereta banyak lah. then ade one time tu, i nak potong kereta tapi ada kereta lain kat depan, so i kena masuk my lane balik, tapi kat lane tu dah ada kereta kelisa putih, so i cam menghimpit ke kereta dia, die pun apa lagi, honk i, kuat gile. memang salah i pun. ada couple dalam kereta tuh. punyalah dia marah, dia macam kejar my car, sebab i was in front them. silaplah dia racing dengan ayya :P

lama jugak dia kejar, sebab dorg pon heading to KK city jugak. sampai one time, i memang kt depan, i langgar traffic light ( baru merah je time tu :P) tp dorang sangkut kt traffic light tu. i gelak lah puas hati, tp tak lama pastu, tiba-tiba i nampak dorang balik, ada kt belakang kereta. arghh! siot jeh. dorang nak try potong kereta i dengan masuk lane kiri, konon nak ke depan lah. tapi depan kejap je sebab ada lori kat lane tu, so lambat lah jadinya, bila dah sampai kk sikit, jam plak. banyak kereta. so i xnampak dah dorang. kira i menang kn? kan?

hehehe baru dua hari kt kk dah buat perangai. tp thanks to them. i tak ngantok terus dah pastu :P

ta!

2 comments:

Moumo said...

ayya nakal gile!!!!
kelaka..
pnt mekla gelak bce entry neh

ayya henrietta said...

hahah thank u mekla :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...