Wednesday, August 24, 2011

Product Review : Tennifer Liquid Milk

Salam all,

hari ini nak buat product review : Tennifer liquid milk yang fungsi nya as sun screen :)

macam mana i dapat tau pasal product ni? sebab my friend, Zunita Ramli
bagi sample. bila i cuba pakai, rasa best pulak. tanpa berfikir panjang dan tidak meminta kebenaran ibu dan ayah, i terus beli!


ini lah rupa paras tennifer, jelita x?

Tennifer Liquid Milk ini berfungsi sebagai pelindung kulit daripada sinar UV (ultra-violet).


kenapa kita kena pakai sunblock/sunscreen?


1) sinar UV adalah culprit to skin problems.

2) nak mengelakkan sunburn sebab sunburn boleh buat kulit gelap and uneven

3) boleh delay aging

4) boleh mengelakkan hyperpigmentation, wrinkles etc.
5) preparation untuk menyambut kelahiran ke 40 nanti.

lagi-lagi for someone like me, sangat active and selalu expose to the UV light. memang wajib pakai sunscreen. kalau orang-orang yang pergi kerja tu cakap, tak payah lah pakai, masuk kereta aircond, dalam office pun aircond, balik dah malam dah. ur wrong ok?



jangan menyesal bila umur 40 nanti dah rupa macam 60. masa tu sibuk nak cari kak ayya ni, cakap kitorang menyesal tak ikut advice akak :P

bila nak pakai sunblock/sunscreen ?


1) masa keluar jalan-jalan

2) masa pergi office

3) masa berjumpa kawan-kawan

4) masa berjumpa mak mertua.

5) masa pergi kedai runcit.


kesimpulannya : setiap masa kecuali waktu tidur :D
sebabnya, sinar UV ni tak semestinya directly from the sun sahaja. sinar ni boleh juga dipantul dari tanah or jalanraya ke muka kita. so kalau pakai topi/payung tidak mencukupi ye.


why i guna tennifer liquid milk?

sebab my skin jenis combination/oily skin. kalau pakai sunscreen yang bukan-bukan, nanti pores tersumbat dan kulit nampak berminyak dan berkilau dengan cemerlang.


tennifer liquid milk ni sangat light and mudah dipakai. even sampai petang, kulit tak berminyak dan selesa je rasa. lagi satu, liquid dia macam losyen, so bila pakai kulit rasa lembut je, kalah kulit bayi hehe i memang dah banyak pakai sunscreen brand lain, tapi tennifer ni yang paling suka sebab tu buat product review.

cara nak guna?
pakai lah segala basic skincare yang korang ada, eg toner, pelembap.. then sapu sunscreen ni.
after apply sunscreen baru pakai cover face/ foundation/ bb cream.
okay?

letak small amount kat tapak tangan and sapu rata ke muka sendiri, ok?
biasanya kena pakai sunscreen 30minit before keluar rumah to make sure, skin dah absorb dan ada invisible layer kat kulit muka anda semua. :)

this product is from japan, and i purchased from Naturactor Collection

price : rm55 + rm15 (postage)



Naturactor Collection adalah online shopping terbaik untuk membeli barangan make up kerana


1) owner nya kawan dari sekolah menengah, memang kenal sangat dah so of course lah takkan menipu kite semua. head prefect STF ok Zunita ni.


2) owner memang tinggal di japan sekarang so confirm semua barang original dari sana dan boleh mengelakkan product tiruan.


3) cosmetic from japan adalah paling safe untuk digunakan.



selamat mencuba :)

sebarang pertanyaan boleh comment di bawah or email ke ayyahenrietta@gmail.com

xoxo!

2 comments:

zunitaramli said...

yeke ayya,.ni yg rasa nk beli jgk!>.< nway, thanks for the review! nnt jgn lupe drop link kt naturactor blog ya!thanks ayya:)

Akmal Hidayah Azalan said...

yee, memang suka pakai compare dengan sunscreen aku guna before this :)

okay, nanti aku drop link.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...