Thursday, August 4, 2011

what breaks a teacher's heart and what parents should learn.

salam all,

post ni sangat panjang and if tak larat nak dengar i membebel dengan emosi pls dont read it :)

Rasanya ramai dah tau berita/isu pelajar-pelajar SMK Bandar Baru Uda, JB yang kena sertai kem motivasi,tapi sebenarnya dihantar ke penjara then dibotakkan, digari, dipukul di penjara tersebut. buat pengetahuan umum para pelajar-pelajar yang dihantar ke kem motivasi tersebut adalah dari kalangan pelajar yang bermasalah, ponteng sekolah, terlibat pergaduhan, khalwat etc.


at first, i tak pay attention sangat kat kes ni. tapi bila baca paper hari ni, parents pelajar-pelajar pergi serang sekolah, marah guru-guru sekolah tersebut dengan perkataan kesat macam bodoh bebal dan macam2 lagi, terus terang i rasa terkilan as a teacher.


1), i want to explain one thing. nak hantar pelajar-pelajar sertai kem motivasi tu ataupun nak organize satu event bukan benda senang. ada paperwork yang kena buat, kena ada objektif, tentatif, matlamat program, kena dapat kelulusan dari pelbagai pihak, kena buat senarai budget, kena cari duit/sponsor. kena dapat persetujuan daripada pihak penjara, kena buat borang kebenaran waris, and not to mention semua meeting-meeting yang perlu dibuat just sebab nak get it done. and kalau menda ni takde faedah, takde benefits, korang ingat cikgu-cikgu nak ker buat menda-menda ni semua? enough lah dengan kerja-kerja menimbun kat sekolah, pastu nak tambah wat paperwork event ni lagi? nak pening kepala jumpa macam-macam pihak, guna banyak masa and tenaga. memang tak lah. banyak lagi kerja boleh buat.




2) its easier if we dont care about the students. jujur cakap, kalau cikgu marah students sebab tak buat kerja rumah, parents patut bersyukur. sebabnya, tu tanda cikgu care pasal students dia. kalau cikgu tu masuk mengajar, tak heran pun students nak buat kerja rumah ker, tak nak ker, nak terlangkup ker nak terlentang ker, ikut suka lah. cikgu boleh masuk kelas mengajar then kuar kelas, lepak-lepak kantin. bila exam, exam lah. nak dapat a, b, c or d. ikut suka laa. kerja macam tu memang senang lah, tak payah nak pening kepala. bukan ada kaitan dengan kita pun kalau budak tu dapat e sekalipun. buat apa sakit kepala nak marah anak orang. kalau dorang fail pun, bukan kita nak jaga dorang bila besar nanti. tapi because, we, teachers, we cant ignore our students. mana-mana guru pun, kalau nampak potential in a student, kalau boleh nak cuba tolong student tu. buat kelas tambahan, buat free tuition lagi, what we get in return? budak2 say thank you je. ada ker yang bagi RM 1k sebab mengajar anak dia sampai dapat 5A upsr? berapa ramai yang belanja cikgu makan kat hotel sebab anak berjaya dalam exam? honestly, we dont need all that. tapi dengan tengok budak berjaya, tuh pun dah cukup rahmat.


3) parents need to cooperate, bukan nak hentam saja. kalau tak puas hati dengan pihak sekolah, cuba datang beradab dan discuss. tak boleh ker? kenapa kena datang maki-maki dengan kata-kata kesat camtu. tau x, kalau tak hormat guru, tak berkat ilmu tu. and dengan maki-maki camtu, apa yang dapat pun?



4) cuba tengok from positive side, kalau kena cara, budak-budak tu maybe serik and berubah lah sikit ke arah kebaikan. tapi kalau dah merasa duk dalam penjara, pastu parents pulak melenting, budak-budak tu of course rasa macam di back up and macam apa yang dorang buat acceptable. and lepas ni, in the future, tah-tah cakap mak ayah pun dorang lawan, kalau terlibat dengan dadah ker apa, masa tu baru nak menyesal memang takde guna lah. tu yang ada kes bunuh mak ayah sendiri tu.


i rasa nowadays, parents spoil their children lah. sebab tu budak-budak sekarang banyak masalah disiplin. darjah 6 pun dah boleh merogol. sekolah menengah plak dah pregnant. sebab dorang takde boundaries, takde limit. parents pulak asyik menangkan anak dorang je. kadang-kadang anak2 ni bila kat sekolah perangai dorang lain dari kat rumah. so better dengar stories from both sides. kalau ada masalah, jumpa guru tu, tanya betul-betul masalah. macam i sendiri, kalau betul-betul teruk baru i beritahu parents. kalau boleh, nak cakap benda elok-elok je, kalau nakal-nakal sikit memang takkan cakaplah. sebab cikgu ni kena jaga mulut, apa yang keluar dari mulut seorang guru adalah doa.


and lagi satu, budak-budak yang pergi kem tu, lagi-lagi anak parents yang melenting tu, korang rasa cikgu-cikgu kat sekolah nak mengajar lagi ker anak dorang? sure fed up dah. orang nak tolong anak dia, dah sumbang tenaga, masa, duit semua, boleh pulak datang maki, cakap macam2. tak berterima kasih lansung. kalau budak tu pergi ke sekolah lain, transfer ke sekolah lain pun, cikgu kat sekolah lain tu mesti tau background budak tu camne, dari mane, nape ditukarkan semua. nak ker cikgu-cikgu lain berurusan dengan budak camtu, dengan parents camtu? i dun think so. besar kemungkinan, ramai orang ignore je budak-budak di atas. macam i cakap, nak terlentang ker, terlangkup ker, ikut suka lah.


so apa jadi dengan future budak tu?


korang fikir lah sendiri.



masa tu baru tau, langit tinggi rendah.



no xoxo tonight, hangin ni :P

3 comments:

::smaku:: said...

ayya, im on the same boat! aku baca news tu pon rasa tak patut..sesetengah orang memang macam tu kot. cabaran la untuk ko ayya

sweethemohemo said...

i setuju ngn pendapat u 100%..
ibu bapa skang mmg terlalu sayangkan anak tu yg sampai anak2 leh melawan ckp ibu bapa..
walaupun i masih blom berkahwin tp i takot ape akan jd pada anak2 i pada zaman akan dtg.. hope i leh jd ibu yg boleh mendidik anak dgn baik.. i x penah salah kan guru and i patut bersyukur sbb guru dpt sama2 mendidik anak2 menjadi orang yg berguna suatu hari nnt.. ;)

Akmal Hidayah Azalan said...

thank you smaku and sweet hemo hemo :) cikgu sekarang pun banyak jugak salah, tak semua betul. tapi berbincang lah kalau ada masalah. betul x? ni terus serang marah-marah. tak ker nampak tak beradab and x educated tu?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...