Friday, May 27, 2011

Something that i learned today.

salam all,

i learned something this week. rasanya macam useful jugak if share with parents dan kakak-kakak, abang-abang :)

Masa i mengajar topic 'time' kat budak-budak year 4, i noticed satu mende. diorang tak pandai nak baca jam. such as, now pukul 11.30am. i tanya sorang budak, sekarang pukul berapa?
dia jawab pukul 6 T__T

bila tanya, mostly macam tak sure nak jawab. susah for me nak mengajar and i tak dapat terima dah darjah 4 tapi tak pandai baca jam lagi. so bila kua soalan exam berkaitan masa, ramai yang jawab salah. i investigate ala-ala conan then i realized one thing, hampir satu kelas pakai jam digital.
tau x jam digital? jam yang takde jarum tu. memang budak-budak selalu pakai jam macam tu.
tapi sebenarnye effect and bring no good to pembelajaran dorang. kebanyakkan parents memang selalu belikan jam digital kat anak-anak kan?

so apa yang i nak nasihatkan to parents or siblings yang nak belikan adik-adik or anak-anak dorang jam, make sure beli yang ada jarum. at least dorang learn to read it and tak de problems dalam matematik bila berkaitan dengan masa.

just a little tips for the parents.
:) xoxo

2 comments:

zunitaramli said...

haha. nice one. learnt something useful today :)

~NajiLaA~ said...

btul2! :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...