Salam all,
Masa graduation, my aunt buat blueberry cheese tart ni, sedap sangat ok. then i mintak lah recipe from her. first time buat buruk sangat rupa dia then second time, kire oklah :) bawak lah pergi sekolah time hari guru, easily became a hit! cikgu-cikgu siap order lagi :D
so i would like to share the recipe here :)
For pastry :
A : 200gram butter, 100 gram icing sugar, 1/4 teaspoon vanilla
B : 1 egg
C : 420g superfine flour, 1 teaspoon milk powder.
Cara -cara :
Putar A sampai kembang and smooth, then tambah B. pastu masukkan C sikit-sikit sampai mixed well. Press kan ke dalam mould bagi nipis dalam 3mm-4mm. then trim bahagian atas guna pisau kecil. cucuk bahagian tengah dengan garfu dalam 3 kali. Bakar 190C dalam 15minit. then biar sejuk dalam 5 minit baru keluarkan dari mould. senang je nak keluarkan.
For Filling :
A : 250gram cream cheese, 50 gram castor sugar, 25 butter.
B : 1 egg
C : 25 gram whipping cream
D : 20gram flour
Topping : Blueberry filling 100gram. boleh beli kat kedai cake/bakery.
Cara-cara :
Putar A sampai smooth then tambah B. tambah C then last sekali tambah D.
Masukkan dalam pastry guna sudu kecik sampai agak penuh. Then, masukkan blueberry filling dalam plastic cone, (potong hujung nya) press kat atas cream cheese tadi and decorate lah sikit guna tooth pick. Bakar 200deg dalam 10-12mins.
dah siap :)
5 comments:
Sgt cute n nmpk yummy gilos
thank you :) boleh order utk raya nanti eh ;p
update lah pasal ur trip to singapore!
slurp2.. terliur dah ni ayya..post japan 1!
hehe,
nt kite update ye
hikhik
@ zunitaramli : bolehhh tapi cost nya harus lah mahal ya! hehe
Post a Comment