Saturday, January 22, 2011

Teaching the orphan part 2

continue from the previous post.

salam semua,

ok, sambung cerita.
ada satu hari ni, i promised my students kalau dorang perform well in their test and behave masa lecturer datang observe, i akan buat jamuan.
so dorang memang behave and sangat participative dalam kelas masa lecturer datang,
sangat membantu i nak dapat good mark :)
i fulfill my promise and buat macam small party lah. i beli fruits, cakes, sandwich, chocolates and candy. and i bagi dorang one hour (sepatutnya masa math) to eat and enjoy the food.
and ada jugak students yang bawak food dari rumah, cm junk food, pisang goreng, biskut sebab nak share dengan kawan-kawan.

masa makan, i round kelas and borak-borak with my students then i noticed Irfan ni tak makan. so i pergi kat dia, tanya nape tak makan? tapi dia tunduk je and senyap. pastu i tarik bahu dia, tanya dia lagi, dengar x i cakap ape. then i terkejut.
i tengok pipi dia sebelah kanan bengkak and merah macam lebam.
menyirap darah i. i senyap and tunggu kelas habis. then after that,english class.
i mintak dengan cikgu english tu, i nak jumpa irfan kejap kat bilik guru.

masa kat bilik guru, i tanya irfan, bergaduh ker kenapa. i suruh dia nganga and i tengok pipi
dalam mulut dia macam pecah darah, pastu i tanya lagi, sapa buat ni.
then dia cakap akmal and hafiz. i tak boleh handle ni, i kena report kat guru disiplin sebab
im just a practical teacher at that school.
cikgu disiplin tu tanya irfan, cerita lah apa yang jadi, die senyap je. then cikgu tu check badan irfan, peha dia lebam, then perut die pun lebam. lengan dia calar balar.
i naik angin betul, then cikgu disiplin tu panggil akmal and hafiz datang.
suruh cerita apa yang jadi, then dorang tolak-tolak sama sendiri. lama jugak nak korek cerita
daripada budak berdua ni,
sampai ustaz and kaunselor sekolah pun masuk campur
barulah akmal and hafiz bukak cerita,

dia cakap abang-abang form 3 and form 4 paksa dorang belasah irfan, sebab irfan mengadu kat i, senior-senior paw duit. i cam pelik, macam mana senior dorang boleh tau pulak.
rupanya si hafiz ni telepas cakap.
pastu hafiz cakap, dia kena rendam dalam kolah air sebab tak nak pukul irfan.
then die pukul lah sebab dah takut sangat. pastu akmal pun pukul jugak irfan tu.
then senior-senior tu suruh akmal and hafiz balik bilik, dorang pulak pukul, pijak and lempang irfan.
i tanya berapa orang yang pukul irfan, dia cakap dalam 8 orang ker 10 orang.
masya Allah. nak gugur jantung i dengar. lemah badan i.
8-10 orang, umur 15/16 tahun pukul budak kecik? budak darjah 3? otak mana?
takde hati perasaan ker dorang ni?
i sampai tatau nak cakap ape. nak menangis pun ade.
guru disiplin tu macam nak mengamuk jugak.
pastu dia cakap ada x budak sekolah ni yang lain terlibat sama pukul irfan. adalah beberapa orang darjah lima yang ikut sama dalam kejadian tu. and semua kena panggil.
irfan was sent to the nearest hospital.

i tak boleh jumpa akmal and hafiz and semua budak tu. i was so mad. sangat marah sampai i cant see their faces. masa budak-budak darjah lima tu masuk bilik guru dengan gaya berlagak, dengan gaya gangster, muka macam bagus. i rasa macam nak pergi punch them on their face je.
then irfan balik from hospital dengan kaunselor sekolah, doktor hospital suruh buat report polis sebab ni dah kira kes pukul and buli. tapi guru besar tak nak panjangkan cerita ni, dia tak nak sekolah dapat nama buruk so dia nak senyapkan kes ni. semua cikgu macam protes and tak puas hati and hari tu memang sangat hectic sebab cikgu-cikgu ulang alik masuk bilik guru besar to discuss tapi guru besar still with her decision, tak nak panjang kan hal ni.
ye, bagus untuk sekolah tapi apa nasib budak-budak tu?

i tinggal dua hari je lagi before habis practical, just dua hari je lagi. camne i nak tinggal sekolah dalam keadaan macam tu. on the same day cikgu disiplin tolong hantarkan akmal,hafiz and irfan balik orphanage sebab nak bincang sikit dengan penjaga hostel dorang.

then, the next day, cikgu disiplin tu cerita kat bilik guru, dia bercakap dah dengan penjaga hostel kat sana, nak tau pakcik tu cakap ape?
dia cakap, dah kalau cikgu pandai sangat, cikgu je lah kerja sini. walaweyh. takde perasaan
ker ape dia ni. macam tak kisah lansung ape jadi, cuba kalau anak kau yang kena macam tu?

it was my last day jugak kat sekolah, i sangat busy sebab banyak dokumen kena urus before tinggal sekolah. i just sempat jumpa budak kelas kejap je, salam dengan dorang semua and bagi advice sikit-sikit. then i jumpa guru kelas dorang and she convinced me, dorang akan setelkan jugak hal ni. just leave it to them. i memang tak sedap hati nak tinggal budak-budak tu macam tu je.
and masa nak balik, 3 orang tu tolong angkat beg and barang-barang i pergi kereta and dorang nangis salam i. and i pun nangis jugak masa dorang cakap, cikgu jangan pergi cikgu. cikgu duk lah sini. sambil tarik-tarik tangan i. i tak boleh cakap ape-ape dah. its my time to go.

masa i nak kua pintu pagar sekolah, i saw them, still at the parking lot, crying.
it was so tough. so tough.

balik maktab, i menangis jugak. sebab sangat sedih. i rasa macam dorang tak cukup kasih sayang. and maybe bila i kat sana, i dapat fill sikit apa yang dorang kurang.
i boleh visit dorang tapi i decided not to. i decided to cut sume relationship with them sebab
i tak nak dorang still hoping for me. i tak lama kat penang.
better stopkan semua ni, dari i asyik pergi visit dorang and bila i dah takde nanti, dorang tertunggu-tunggu pulak.

this year, dorang dah darjah 5. i dunno what happened to them, tapi last i heard from the teacher there, mak irfan dah ambil irfan from the centre tapi im not sure dia betul-betul dah safe and happy x with his family and step dad.

2 tahun dah cerita ni tapi i still ingat, maybe sebab semua ni tinggal kesan kat i.
wherever they are, i just hope and doa dorang jadi manusia berguna je nanti.
i just hope dorang safe. and happy. thats all. i dun care, dorang dapat result ok ker x.
dorang improve their studies ker x. i dun care.
i just hope dorang selamat and be good.

deep down, i ade small hope, i can meet them again sebab that image, dorang tengah menangis kat parking lot tu, i still cant erase that.


xoxo

5 comments:

~NajiLaA~ said...

gempak gile pukul budak!

Akmal Hidayah Azalan said...

tuh lah pasal. lagi hebat dr dak2 stfian ni :P

Akmal Hidayah Azalan said...
This comment has been removed by the author.
lyno said...

oh ayya.touching sey post ni. u are not just a teacher to them, but a protector too..who knows what would have happened if u tak pggil budak tu kan?so proud of u..n yes i think u r a teacher with a big heart..cheers to u.

Akmal Hidayah Azalan said...

thank you lino :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...