Tuesday, January 11, 2011

The most annoying question. Part ||

tempat pertama the most annoying question for 2011,

"bila nak kawin?"

i had a talk with my cousins masa outing last week, diorang serang i with the same question, *rujuk ayat di atas*
i rasa i tak pernah explain reason tak kawin lagi kat sape-sape before this, because i think i dun need to proof anything to anyone.
but since my cousin asked, so i told them why.

i have no moneyyy! tak start kerja lagi kan. camna nak kawin :( but then, diorang cakap i ni the only child, mintak lah parents support majlis i.
actually its not about money je, im not ready yet. sabarlah. my life baru je nak start.
i want to do alot of things before kawin.
and dorang serang lagi cakap, kalau nak fikir pasal freedom, sampai bila pun tak habis.

i know, memang kalau nak bebas, sampai bila pun tak habis, tapi macam i cakap,
i ada mende yang i nak achieve before kawin. and kawin bukan menda main-main, seronok-seronok. yes, planning nak kawin memang seronok. tapi life after kawin, tu yang i fikirkan.
i have commitment issues. lagipun depends kat individu, ada yang ready nak kawin awal, ada yang tak.
for my side, im not ready, bila sampai seru, i kawin lah. i tak kisah, orang tanya bila nak kawin,
takde plan nak kawin ker,i dun mind. tapi please respect my decision and my opinion, when i said im not ready, then im not ready lah.
sangat menyakitkan hati bila orang cakap, i tak mature lagi lah, i budak-budak lah sebab tu, tanak kawin lagi.
i bukan budak-budak and im mature enough to think whats best for me.

life after belajar, its not about kawin je, kalau u ada boyfriend, ye memang nak hubungan tuh sampai pelamin, sampai kawin, tapi tak semestinya u kena do it right away.
i ada my own plans. tak perlu lah let the world know, at least i know, and my boyfriend understand.

and i pun tak pernah set, akhir tahun ni nak kawin ker ape ker,
just kumpul duit dulu, bila sampai seru, then langsung kan lah.
for now, im not ready, that is why i tak pernah bukak cerita pasal kawin-kawin ni.
tak ready bukan sebab i budak-budak or i tak mature.
i tak ready sebab i sendiri tak boleh uruskan diri sendiri, camna nak uruskan family, suami, etc.
i tak ready sebab i tak kerja lagi, i cant see my future yet.

yang korang sibuk-sibuk tanya nape i tak kawin lagi ni, korang tak kawin apsal?
*and alasan takde boyfriend takleh diterima, ramai makcik-makcik boleh tlg jadi match maker.

ta!

4 comments:

-Misztake- said...

ya.. aku pun benci dgn soalan tu.
rasa nak cakap "dari ko sibuk nak fikir aku nak kahiwn bila, baik ko je kahwin"

Akmal Hidayah Azalan said...

tuh lah pasal. pressure btol.
mak pun tak bising pasal kawin,
orang lain pulak sibuk.
pastu bila cakap tak ready lagi, cakap aya budak2 lagi, xmature lg.
eee. geram gile

lyno said...

nice post! byk yg aku setuju! nk kahwin mmg senang tp n kekalkan tuh susa.so,klw x ready 100% baik jangan.heee

Akmal Hidayah Azalan said...

thank you lino :)
kalau pk nak kawin, mmg lah seronok. pk color theme lah, pelamin lah, baju kawin lah. tapi commitment after kawin tu yang xready lagi nak pikul. and kadang2 ade orang xfaham nape kite xready nak kawin lg, dorg expect pomp sure nak kawin awal huhu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...