Tuesday, January 18, 2011

Teaching the orphan part 1

Salam semua.

Masa study di IPPP, i kena went through 3 part of practical kat different schools.
then 2nd part of practical, i was sent to a school and dalam kelas i ada 3 orang anak yatim, from the orphanage kat area tu.

first day register and dapat kelas darjah 3, their class teacher panggil i and introduced me to these three kid, sebabnya diorang ni banyak problems dalam kelas dan cikgu tu nak i bagi more attention to them. then the class teacher explained sikit-sikit pasal budak-budak ni.
Irfan, quite chubby and always sleepy dalam kelas. selalu datang sekolah tak mandi. Akmal and Hafiz pulak, kurus and selalu takde buku, takde pensel then samalah dengan irfan, selalu tak mandi datang sekolah and baju sekolah pun tak basuh. and cikgu kelas tu pesan irfan tu memang berat mulut sikit. tanya lah apa pun, dia takkan jawab. hafiz and akmal tu banyak cakap pulak.

first week i entered the class, memang btol. irfan tu memang pendiam. diam sangat masalah nya. kalau tanya siap tak homework, dia terkebil-kebil tengok kita. tapi senyap je. kalau panggil, "irfannnn, meh datang kt meja cikgu sat" tunggu lah sampai sejam, dia takkan datang. irfan ni nampak macam holding back, tanak baik dengan sape-sape. si akmal and hafiz tu terlebih mesra pulak.

satu benda yang i notice pasal budak-budak ni, pagi dorang datang sekolah makan RMT ( free breakfast provided by the school) then waktu rehat tak makan. pastu dorang akan stay kat sekolah until 3pm or 4pm. dorang ni memang lemah dalam academic, baca tak pandai, kira pun tak pandai. i cam geram jugak, tengahari duk main kejar-kejar tengah panas. takde keje btol. bila takde kerja, i stayback at the school, bagi free tuition kat dorang, dalam one hour camtu. sekolah habis kul 1.05pm so i mengajar dorang sampai kul 2 lah lebih kurang.

i pesan kat dorang, pergi lunch dulu before datang tuition tapi diorang cakap takde duit. start lah dorg cerita kat i, tiap-tiap pagi dapat duit rm1.50. pihak rumah anak yatim bagi. then naik atas bus sekolah, senior-senior dorang kutip duit tu. teruk betul.
i pun korek-korek lah cerita sikit. kat rumah yatim tu, ada budak-budak from darjah 1 sampai form 5 dalam same dorm. then memang takde aktiviti. ada lah penjaga dorang sorang and tukang masak sorang.
kira balik memang wat hal sendiri. then senior-senior dorang selalu buli-buli.
suruh basuh baju lah, suruh basuh stokin lah. i tanya lah, nape balik lambat, sampai kul 3 or 4pm. dorang cakap tunggu budak sekolah menengah habis kelas tambahan.
dorang cakap sebab bus rumah anak yatim tu buat satu trip je sehari. so bus tu tunggu students sekolah menengah yang ada kelas tambahan habis. tak payah ulang alik and ambil sumeran sekaligus.
kesian jugak kat dorang ni, dah lah kena tunggu sampai 2jam kat sekolah baru boleh balik, pastu takde duit plak tu nak makan, duit asyik kene paw ngan senior. makan pagi kul 7am then kena tunggu sampai petang baru lunch, dah lah budak kecik lagi, memang kelaparan lah dorang ni.

kalau tengok dorg ni, memang kesian sangat. baju kotor, datang sekolah tak mandi. tapi apa yang nak di expect. darjah 3 duk hostel, mana dorang reti nak urus diri. nak bangun pagi, takde orang kejut, kena bangun sendiri.kena siap g sekolah sendiri. alat-alat sekolah pun banyak yang hilang. ada bantuan yang masuk, cam bagi beg sekolah, kasut sekolah, baju sekolah. tapi macam pensil, buku. memang tak jage. hilang je memanjang. and dorang pun takde orang nak marah, suruh wat homework ker ape. takde orang nak encourage suruh belajar. belajar pun sangat lemah, and cikgu-cikgu kat sekolah tu pun banyak bagi tips kat i, cakap mengajar dorang ni, just nak tolong dorang survive bila dah keluar sekolah nanti.
kalau nak paksa suruh score, dapat 5A ker ape. memang susah.

bila dah banyak cerita-cerita and rapat sikit dengan diorang, salah satu mende i paling happy, irfan dah start becakap dengan i :)
tak bercakap banyak, tapi dia dah banyak senyum and kalau pagi-pagi mesti datang kt tingkap bilik guru sengih-sengih. and dia dah start buat homework, and irfan ni, memang tak pandai tapi tulisan dia kemas. buku dia pun, kemas je dengan garisan, and tulisan atas line. i was more than happy.
bila i marah dia, cakap taknak bagi star dalam buku latihan sebab dia tak mandi pagi, now datang sekolah dah mandi. sometimes rasa macam i tak mengajar math kat dorang ni, rasa macam mengajar how to live pulak.
then masa tuition, kalau dorang leh siapkan kerja, cam bagi lah hadiah. pensil ker, buku ker, pembaris ker. mende-mende camni dorang sangat appreciate. tapi kadang-kadang geram jugak sebab mende kita bagi, esok-esok tengok dah takde, sebab balik hostel senior dorang ambil.
yang si senior ni pun satu, padahal sama anak yatim, tak boleh consider, bukan nak tolong adik-adik senasib.

kalau time tuition, sambil buat homework tu, dorang cerita lah, hafiz, ayah ko mati lemas kan.
cakap macam mende tu nothing je. tapi i tak korek sangat cerita pasal parents dorang unless kalau dorang sendiri cerita, and sebenarnya dorang ni bukan anak yatim piatu. tiga-tiga tu still ada mak lagi.
apa yang i terkilan, akmal tuh, dia cakap kat i, mak dia anta dia kat rumah anak yatim sebab dia bodoh. kakak n abang dia duk rumah ngan mak dia. dia cerita, mak selalu datang hujung minggu bawak kfc lah ape. so i cam terfikir, bukan lah orang susah mak dia ni.
bila i tanya cikgu kelas diorang, baru i tau, mak akmal ni kerja tapi takde lah susah sangat. ada kereta semua. tapi maybe sebab bila hantar anak kat rumah yatim dapat zakat, dapat bantuan sekolah so hilang lah beban sikit. tapi i still tak agree. susah kot budak darjah 3 nak survive duk kat hostel and irfan pulak baru sangat masuk rumah anak yatim tu.
ayah meninggal and mak kawin lain, ayah tiri dia taknak jaga dia so dihantar ke situ.
tah pape reason dia, i was sad and mad at the same time. hafiz pula memang betul-betul orang susah.
no wonder dorang ni perangai pelik-pelik. maybe nak protes, maybe rasa tak diterima. maybe die rasa mak dia buang dia, taknak jaga dia.

and then, ada something happened, yang buat i rasa marah sampai now.

to be continued..


xoxo

3 comments:

::smaku:: said...

ayya so sweeeeetttt.. arghh siannye kat budak2 tu..dahla kecik je lagi.

Akmal Hidayah Azalan said...

Memang kesian smaku. kadang nak menangis tengok dorang. huhu tapi dorang ni diff. bagi pemadam pun happy bukan main lg. maybe sbb susah nak dapat kot

aizatulqem said...

xsaba nk tunggu next entry :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...