Monday, January 24, 2011

Resepi Cream Puff

First time buat cream puff memang tak menjadi. sebabnya resepi salah. pastu ubah-ubah sikit.
baru lah dapat buat yang betul-betul fluffy :)

Resepi (untuk 20 biji saiz kecil) :

1/2 cawan butter
1 cawan air
1 cawan tepung gandum
secubit garam
4 biji telur

cara- cara :

1) Masukkan butter dan air ke dalam periuk dengan api kecil. kacau sampai butter tuh larut.

2)bila dah larut, masukkan tepung gandum dan garam.

3) kacau sampai menjadi doh/ macam adunan roti.

4) tutup api dan biar sejuk selama 5-10minit.

5) masuk telur satu persatu, dan kacau sampai sebati. (tak perlu letak atas api)

6) masukkan adunan dalam piping bag dan pipe kan atas aluminium foil yang disapu butter.

7) bakar dengan suhu 200 C selama 15minit- 25minit.

8) bila sudah masak, biar kan sejuk selama setengah jam sebelum masukkan custard.

Resepi untuk custard :

2 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar tepung kastard
1 1/2 cawan susu segar/ low fat
2 biji telur
3 sudu besar gula

Cara -cara :

1) campurkan semua bahan di dalam periuk dan pukul hingga sebati.

2) masak di atas api yang perlahan sehingga pekat.


selamat mencuba! :)










4 comments:

lyno said...

OMG ayya!is this influnce of Junior masterchef??hahaha.thanks for the recipe! i will try it soon

Akmal Hidayah Azalan said...

no this is influence from someone who straight jump to the finale. haha! try wat lino. very easy :)

lyno said...

tau tak kalau aku g kedai roti, mmg cream n custard puff yg aku cari dlu ok. btw, mmg ade taste finale ni.. tp ko pnye takde lumut hijau tu...haha.if u know what i mean

Akmal Hidayah Azalan said...

i know what u mean lino. ur the one who drag me to browse the net. haha nanti lah wat yang lumut hijau tu. tapi takot ko euww plak :P
pasni ko bole order cream puff from aku hehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...