Sunday, January 16, 2011

Resepi Puding Gula Hangus



Bahan -Bahan :
10 biji telur
1 tin susu pekat
1 tin air
2 sudu besar gula pasir.


untuk caramel/gula hangus :
.
4 sudu gula
.
cara -cara :
.
1) pukul telur sehingga kembang, campurkan susu pekat, air dan gula pasir ke dalamnya.
.
2) panas kan kuali di atas api kecil, masukkan 4 sudu gula dan kacau selama 2 minit. jangan sampai gula tuh berketul. tunggu sampai gula jadi light brown dan tuang gula tersebut ke dalam loyang. (gula akan mengeras kalau sejuk, tapi biarkan nanti lepas kukus akan cair balik)
.
3) tuang adunan yang kita mula-mula buat tadi ke dalam loyang.
.
4) kukus selama 30min.
.
5) biarkan sejuk dan siap untuk dimakan :)
.
xoxo

2 comments:

Ernie Junita said...

eh mcm tau2 jer...baru je aritu sembang2 dgn mama n hezri pasal puding ni:)

Akmal Hidayah Azalan said...

Puding ni buat time hezri datang hari tu lah. tapi tak sempat nak post, busy sikit. kak juju suruh hezri buat lah, die pandai dah hehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...