Thursday, September 30, 2010

Resipi Kek Batik

Hello :)
Raya hari tu, cuti 2 minggu. busan2 wat laa kek batik ni.
Boleh cuba sebab senang sangat nak buat.
nenek i yang xsuka kek pon, makan byk kek batik ni :)
.
.
Bahan-bahan :
.
.
biskut marie 1 bungkus
( kalau boleh beli yang original/milk flavour. rasa die sedap sikit)


1 bungkus butter / 250 gram butter.

1 cawan serbuk koko
1 cawan milo
(kalau nak letak satu sudu nescafe pon boleh )


4 biji telur, pukul sikit.


3/4 cawan susu pekat
(ikut selera masing-masing. kalau nk manis, letak banyak susu,
kalau nk pahit-pahit manis, letak sikit je)

1/4 cawan air.

Cara-cara :


cairkan dulu butter dalam kuali.
make sure api slow je.

Then, masukkn serbuk milo.
kacau, jangan bagi die berketul then
masuk serbuk koko, air, susu, and telur.
kacau sehingga sebati.
.

rasa sikit campuran ni, so boleh decide nak pahit mana,
manis mana.
kalau i, i prefer pahit-pahit sikit.


kacau lebih kurang 5 minit, then tutup api.
masukkan biskut marie.
patahkan empat.
gaul sebati.



masukkan dalam tupperware/loyang.
tekan2 biskut marie tu, biar die mampat.
masuk dalam fridge sejam then boleh makan.
tapi biasa i masuk dalam fridge satu hari,
baru sedap sikit :)
selepas satu hari :)


selamat mencuba.
xoxo :)

4 comments:

Moumo said...

nk bwt mlm ne gk
yeay!!!

ayya henrietta said...

dah try ker mek la? :D

Moumo said...

da try wt..
mg jadik
hikhik
konon2 wt ri tu sbb nk bwk bekal g broga hill
tp ujan la plak
so xjd wt
kitorg wt sarapan je lh
hahaha

ayya henrietta said...

sarapan pon okay la tu!
asalkan jadi hehe
boleh wat kek lain plak laa pasni :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...