Salam all,
Masa balik rumah last weekend, teringin nak makan pasta. biasa buat baked pasta guna carbonara sauce. ni nak guna bolognese sauce. rasa dia ala-ala lasagna gitu.
Bahan - bahan nya :
1 labu bawang besar ( potong dadu )
2 ulas bawang putih ( cincang)
2 biji lada benggala (potong dadu, hijau, merah or kuning semua boleh)
1 biji tomato ( potong dadu, buang biji)
1 tin cendawan butang ( hiris)
Daging cincang
1 botol sauce pasta prego ( traditional/mushroom)
pasta ( macaroni, elbow, spiral, semua pon boleh guna.
serbuk oregano
mozarella cheese
garam secukup rasa
Cara-cara :
*rebus pasta dalam air yang dicampur 2 sudu kecil minyak masak & sedikit garam sampai separuh masak.
Tos kan dan biar di tepi. Jangan sampai masak semua sebab nanti kita nak bake. so tak lembik sangat.
1. tumis bawang putih, lepas tu masukkan bawang besar. biar sampai kekuningan sikit.
2. masukkan daging, goreng sampai masak.
3. masukkan mushroom and lada benggala , masak selama 3 minit
4. masukkan sauce prego
5. masukkan garam & serbuk oregano.
6. Gaulkan sauce dengan pasta tadi, masukkan ke dalam bekas dan tabur cheese di atasnya.
7. Bake selama 20minit. Kalau boleh kuah jangan terlalu banyak, nanti pasta lembik.
Selamat mencuba!
xoxo!
No comments:
Post a Comment