Saturday, February 19, 2011

Handling year one student part #1

hello semua.

dah dapat jadual dah kat sekolah and the worst part? teaching math to year one student.
aduhh, haruslah takut. sebab year one ni macam introduction year, diorang tatau apa-apa.
and one more thing, my school kat kampung, kebanyakan students tak pernah pergi tadika,
tak pernah pergi sekolah, semua bergantung kat cikgu-cikgu kat sekolah. so agak susah nak ajar.
ada yang tak pandai pegang pensel pun. ada yang bercakap pun gagap lagi.

so my first time class with year one students, i masuk buat garang-garang lah. biar diorang takut sikit. so senang nak handle, nak suruh buat kerja ker ape. macam-macam hal dalam kelas darjah satu ni.

1# ade sorang budak, sangat suka menangis. sikit-sikit menangis, dah lah budak laki.
bila bagi kerja, tiba-tiba je dia menangis. i pergi lah tanya, nape nangis ni? then dia cakap, saya padam ni, tapi tak padam-padam. rasa nak naik angin dah, tapi tahan, dak darjah satu kn. so pujuk lah cakap, cuba padam betul-betul. pastu second half, buat kerja dalam exercise book, then ada orang menangis lagi, i tengok lah. budak yang sama. eeee. geram nyeee.
tanya la dia, nape menangis lagiiii nii. then dia cakap, tak jumpaa cariii bukuuu sob..sob..
Ya Allah, sabar je lah. pastu cakap kat dia, cari lagi dalam beg tu, ada ker x. then dia duk menangis lagi. i pergi cari. ada je dalam beg dia. sabar je lah. i cakap lah, lenkali tak payah nangis. bagitau je cikgu kalau ape-ape.
then masa i tulis-tulis kat whiteboard, tiba-tiba dia menangis lagi. masa tu serious naik darah dah. then i pandang dia, tanya kenapa ni. dia cakap, tulisan kat whiteboard tu saya tak nampak, cikgu lindung. argh. geramnyaaaaa. then i apa lagi, marah lah. haaa, menangis lah, menangis kuat lagi. kuat lagi. biar satu kelas ni dengar. tengok orang lain tak menangis pun. awak sorang je menangis.
then kelas-kelas after tu, dia tak menangis dah. takut kot huhu.
and kalau apa-apa masalah, datang bawak buku, gtau masalah dia. haa macam tu lah baru betul :P

6 comments:

::smaku:: said...

hahaha lawaklah ayya!

Akmal Hidayah Azalan said...

kalau ko tengok budak tu lagi lawak. agak2 kalau aku upload gambar dia sini, kene tindakan x? haha menceroboh privacy orang hehe

::smaku:: said...

hahha jangan2. kesian die..boleh kalau nak upload tapi tutup mata die LOL. cam convict lak.

::smaku:: said...

hahha jangan2. kesian die..boleh kalau nak upload tapi tutup mata die LOL. cam convict lak.

Akmal Hidayah Azalan said...

haha tapi susah lah mengajar darjah satu T_T tatau lah camne nanti

Asiela Hamid said...

lawak la student u ayya.

"saya tak nampak apa kat whiteboard sebab cikgu halang" HAHAHA. this is sooo funny!! :)) LOL ;p

apesal tak guna that jokes waktu skolah dulu? agak2 cikgu berasap tak? hihi

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...