Monday, June 20, 2011

Universal Studio Singapore

salam all,

cuti sekolah june lepas, i pergi singapore with my friend, oniey. kitorang ambil bus 88 express coach, from gerik straight to singapore. turun kat woodland. tiket one way rm86. bertolak pukul 7 petang sampai singapore dalam pukul 4 pagi. luckily, i dah isi whitecard siap-siap before naik bus so masa kat woodland checkpoint takde masalah nak masuk singapore terus.

lepas setel hal passport, dalam pukul 5 pagi kitorang naik bus 170 from woodland checkpoint pergi Kranji, and breakfast there. kat sini pukul 5 pagi, orang dah ramai dah. breakfast muslim food kat food court then jalan kaki pergi MRT. Public transport sini sangat senang, bus or MRT dua-dua ok. tapi i prefer MRT.
Before pergi singapore, i dah study the map, macam mane nak pergi hotel, from hotel nak pergi vivo city, kat mana nak interchange semua and alhamdullilah kitorang tak sesat masa g singapore :)
weird kan? tapi thats me, tak suka bazir masa sesat. so i selalu study map before pergi mana-mana.

our hotel dekat je dengan MRT Aljunied, Hotel 81 Palace. price one night SD60 darab lah 2.5. tapi sebab kitorang check in early, ade extra charges so total hotel one night rm250

hotel dia not bad, even i bace banyak negative reviews pasal hotel ni kat trip advisors, cakap situated kat red light district and all, tapi actually agak safe. so dont worry.


i made reservations 2 weeks before pergi and inform the hotel that i want to check in early around 6am so masa sampai bilik memang dah ready. tak banyak songeh sangat, bayar and terus dapat key :) ok hotel dia, agak sempit tapi lengkap dengan tv, hair dryer, water heater.


sempat lah tidur and rehat kejap. dalam pukul 900am kitorang gerak pergi universal studio kat sentosa island. amek train kat MRT Aljunied, interchange kat outram park then amek train to harbour front. before pergi sentosa island, kitorang makan dulu kat Banquet, vivo city mall.


harbour front mrt station ni bercantum terus dengan vivo city mall. macam midvalley.


i makan hot pan chicken with oyster sauce set, with a bowl of rice and soup. SD 5.

my friend order hot pan chicken with spring onion and ginger sauce, SD 5.50.

quite reasonable tp bila darab 2.5, mahal jugak kan?

before masuk singapore, kitorang bawak air mineral 3 botol sorang siap-siap. malas nak beli air kat sana, tapi kat hotel dorang provide air mineral free rupanya :( wat penat je bawak.



After makan, terus ke sentosa station (dalam vivo city) , i tak sure floor berapa, 3rd floor kot. ticket SD 3. boleh round satu island. Ade 4 stops, first stop kat universal studios.





dekat pintu masuk universal studio tu, ada satu kedai candy, lawa sangat. penuh dengan candy trees.

i rasa macam in candies heaven! rasa macam nak melompat-lompat je hehe.




excited sangat terus snap-snap picture around the shop.









lagi excited bila nampak logo ni. yayyy! im finally here!


tak ramai pun orang queue nak beli ticket sebab ada 4 kaunter bukak. satu ticket SD72.

sorang dalam rm180.

lawa sangat dalam universal studio! sangat colorful and happening. rasa nak menjerit je dalam tu! hehe sebab excited sangat. more excited bila nampak hollywood walk of fame, ada nama audrey hepburn!


first attraction yang kitorang pergi, madagascar. tapi panjang sangat beratur, dalam sejam lebih jugak. tapi semangat waja. nak masuk jugak.




panjang gile kan queue?


beware of the fossa! naik macam boat ni and ingat tak best macam budak-budak je tapi ur wrong!





ada macam show pulak kat dalam tu heheh snarnye tak boleh amek gamba tau. jangan tiru aksi ini.


then kitorang pergi far far away kingdom. amazed sangat dengan bangunan dia, betul-betul macam istana, dalam istana tu, ada show Shrek 4d. we use universal express pass so tak payah beratur lama, tak larat dah. camna nak dapat universal express? u need to pay more. before show start, ada macam introduction movie then baru lah masuk hall.


sangat best show dia, sebab 4d, so bila shrek and fiona naik kuda je, kita pun bergoyang sama macam naik kuda, bila donkey bersin, rasa air hidung dia kat muka. eeeyek.

then ada labah-labah naik kat kaki lah. u need to feel this. sangat best!



sempat lagi perasan princess kat luar hehe




far far away kingdom

after far far away, we go to the mummy returns site, kat sini i macam seram sikit. sebab tengok replika dia. huge ok! scary pulak rasa kat sini ada indoor roller coaster tapi kena simpan handbag dalam locker, locker pulak full. so we skip this :(




rugi pulak rasa tak masuk :(



i was soaking wet! sebab.......



sebelum kejadian....


kat pintu masuk jurrasic park, ada orang pegang dino ni. macam real. sebab bila touch,

dia macam tanduk-tanduk sikit.

ada budak-budak macam takut siap, ni dino betul ker ehehe


after queue lebih kurang 2 hours, baru dapat masuk jurrasic park punya attraction, and ada warning cakap suruh beli raincoat tapi kitorang degil. tamau beli konon-konon alaa basah sikit je. sekali.. hah amek ko. basah kuyup. mula-mula tu, rasa macam biasa je naik boat, sebab tak scary pun. tiba-tiba ada announcement cakap research centre has been attacked by trex. masuk terowong gelap gila just ada lampu merah nyala kelip-kelip cakap danger.


i memang menjerit kuat gila, lagi-lagi bila boat kena angkat sebab trex nak makan kitorang haha.

next kitorang pergi sci fi city, ada rollercoaster, nenek segala roller coaster.

besar gileeeeee!

kalau rasa diri human, boleh masuk sini, pak mail ker pak mat boleh masuk sini jugak.



i duduk kat bawah rollercoaster tu and tengok orang naik, menjerit-jerit. i cakap kat oniey,

kalau aku naik ni, mau terberak ni, kang turun-turun keras satu badan


and we skip this one too. tak kira lah 40 kali datang pun, i memang takkan naik kot roller coaster ni. menakutkan sangat. and lama pulak tu. ni bukan ala-ala genting highland punya ni. ni nenek roller coaster genting.

maharaja segala roller coaster.masa berjalan kat sini, ada dua tiga ekor alien berkeliaran. terkejut gile tengok dorang. tak sempat nak snap picture.


ni konon-konon around new york city.




new york public librarywhen some people ask, nape u berhijab kt sana? my answer is, i dunno.

i just feel like want to.





petang sikit dalam kul 4pm lebih, ada start breakdance show kat sini,

best jugak and comel bila dorang ajak budak-budak menari sekali. and of course lah semua dancers good looking!yellow cab!


funny hatso cute, they sing the lion sleeps tonightthen kitorang pergi tengok show kat hollywood theater, tengok hantu menyanyi :)

cam menarik jugak, ade the mummy, frankenstein, phatom of opera, the bride, wolf.









bila pukul 5 petang, semua character keluar and buat show kejap.

i paling suka pingu!

comel gilaaaaaaa! aaaa melting! goyang goyang nyanyi lagu i like to move it move it!



puss in the boots!
and we saw aladin too!gloria!


king jullian!




thats us, one whole day kat universal studio. cuti sekolah so dorang bukak until 9pm tapi we all tak larat nak pusing and jalan dah. dalam kul 630pm dah balik hotel.

before balik, makan chicken rice kat vivo.


malam tu tak kua jalan pun sebab letih sangat.

wajib pergi ok universal studio ni. sangat best!


ta!


xoxo

7 comments:

~NajiLaA~ said...

ayyyyyaaa!!aku sgt teringin nk g sane..huhuhuhu... ;(

Akmal Hidayah Azalan said...

hahah pergi laaaa. sangat best tau x. wajib pergi!

Akmal Hidayah Azalan said...

hahah pergi laaaa. sangat best tau x. wajib pergi!

aizatulqem said...

SGD 72 for universal express ke?

Moumo said...

besnye..nt mcla nk g sne la plak
ari tu xsmpt

lyno said...

ayya!comey ko pkai hijab hehe! brape cost ko pg ye?nak simpan duit aku nak pegi jugak one day! jomla pg lagi ayya?hehe. and kali ini aku nak paksa kau naek maharaja roller coster tu bahahaha

Akmal Hidayah Azalan said...

@ qem - SD72 tu normal tix. kalau nak universal xpress tambah lagi SD48.

@ mekla - wajib pergi mekla! hehe best sangat USS!

@ Lino - costs aritu rm500 je two days 1 night. include hotel and mrt, makan, tix bus semua. jom lah g ramai-ramai. mesti best gila! nak g jurassic park ngan korang. hehe sure ade yg menangis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...